Przepis wymyślany na bieżąco, ale daję gwarancje że wyjdzie. Po podsumowaniu wychodzi następująco.
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 małych jajek
1 kostka masła
3 łyżki kakao
trochę wody
Nadzienie:
Budyń waniliowy ugotowany wg przepisu z tą różnicą, że 2/3 mleka aby był gęsty.
Wykonanie ciasta:
Około pół szklanki wody + masło + cukier + kakao gotujemy około 5 minut. Studzimy do temp pokojowej.
Miksujemy z żółtkami potem mąką i proszkiem, jak będzie za gęste polecam dolać trochę ciepłej przegotowanej wody bo mikser będzie stękał.
Ubijamy pianę na sztywno...
... i mieszamy z resztą ciasta.
Nakładamy trochę ciasta na dno foremek.
Potem dodajemy łyżeczkę budyniu i zakrywamy ciastem. Staramy się aby foremka była wypełniona do około 2/3, gdyż za dużo ciasta spowoduje nadmierne wyciekanie podczas pieczenia.
Pieczenie:
Pieczemy w 180 stopni około 25-30 minut.
Życzymy Smacznego!!!
No comments:
Post a Comment
Proszę zostaw komentarz, będzie nam bardzo miło.